Rotterdam,
19
maart
2015
|
10:34
Europe/Amsterdam

Blog: Zonsverduistering

BramPoeth
Mark Belloni
Directeur Eneco Energy Trade

Komende vrijdag neemt de zonsverduistering rond half 11 ’s ochtends in Nederland meer dan 80% van het zonlicht weg. Of deze zonsverduistering van significante invloed is op het gedrag van stroomafnemers is nog maar de vraag, maar slimme klanten gaan nu al bewust om met hun stroombehoefte door stroom te gebruiken wanneer die duurzaam is opgewekt.

Impact

Ik verwacht dat in Nederland zo’n 300 MW minder wordt opgewekt gedurende de zonsverduistering. In Duitsland is de verwachting dat er ongeveer 9.000 MW minder wordt opgewekt en in België circa 750 MW. Ter illustratie, onze gascentrale Enecogen, op de Maasvlakte, heeft een vermogen van zo’n 800 MW. Tellen we de impact van de zonsverduistering bij elkaar op, dan verlaagt het productievermogen in deze landen met circa 12 Enecogens.

Een veel gestelde vraag luidt: ‘Is er kans op een black-out?’ Daarop is mijn antwoord duidelijk: ‘nee’. De zonsverduistering is ruim van tevoren voorzien, de impact treedt geleidelijk over twee uur op en is daarmee makkelijk te voorspellen en naar te handelen op de spot- en intraday markt. Partijen met regelbaar productievermogen zoals de warmtekrachtinstallaties van Eneco in Utrecht of kleinschaligere installaties in de glastuinbouw staan stand by om fluctuaties op te vangen.

Prijskaartje

Het effect van de zonsverduistering is nog het makkelijkst te vergelijken met het verschil tussen een onbewolkte heldere dag versus een zwaarbewolkte regendag. De klant merkt er dus niet veel van, maar er is wel degelijk impact voor de klant. En wel via de prijs die hij betaalt voor zijn afgenomen stroom op het moment van de zonsverduistering. Hoewel de fysieke balanshandhaving niet in het gedrang komt doordat conventionele centrales bijregelen, moet hiervoor betaald worden. Zonneschijn is gratis, terwijl een gascentrale aanzienlijke kosten maakt om bij te regelen.

Science fiction?

Willen we die kosten laag houden, dan moeten we ons gedrag aanpassen. Ik noem een voorbeeld. In Nederland rijden meer dan 30.000 hybride elektrische auto’s die elk 11kW aan laadvermogen hebben. Als al deze auto’s tegelijkertijd opladen, dan is dat al meer dan de impact van 300 MW die de zonsverduistering met zich meebrengt. Als we met deze autogebruikers afspreken dat zij het laadpatroon met twee uur uitstellen, dan vangen we de impact van deze zonsverduistering volledig op. Kortom: door het slim managen van de elektriciteitsvraag is bijsturing met gascentrales overbodig. Is dit science fiction? Welnee, er zijn nu al apps te downloaden waarmee automobilisten het laadpatroon van hun auto slim kunnen regelen. En zo kan het ook met apparaten in huizen, zoals koel- en vrieskasten die zonder verlies aan effectiviteit slim worden geregeld. Of de stroomvraag van koelhuizen of industriële grootafnemers?

Slimme apps

Het slim regelen en sturen van de stroombehoefte biedt kostenvoordelen voor de klant en is goed voor het milieu, doordat inzet van conventionele centrales wordt beperkt. Als we allemaal ons steentje bijdragen en stroom afnemen wanneer deze duurzaam wordt geproduceerd, dan vangen we fluctuaties in wind en zon op. Slimme apps maken dit al mogelijk. De zonsverduistering van komende vrijdag is daarmee te beschouwen als een laboratoriumsituatie voor iets wat in de toekomst veel groter wordt bij de verdere verduurzaming van onze elektriciteitsvoorziening. Als we het slim aanpakken leven we straks allemaal van en met de zon.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
ronald van bennekom
21
March
2015
Interessant om uw blog te lezen, ik was tijdens de zonsverduistering in een openlucht winkelcentrum in Rotterdam, het was bewolkt en het leek op een verdergaande duisternis die er ook is bij een flinke regenbui, maar dan verschijnen er geen blogs van Eneco over de kosten die zo'n sombere dag opleveren.