Rotterdam,
11
juni
2014
|
14:00
Europe/Amsterdam

In navolging op de vlakbij gelegen ‘De Rotterdam’ en ‘New Orleans’:

Ook nieuwste Rotterdamse woontorens ‘Boston’ en ‘Seattle’ straks gekoeld met water uit de langsstromende Maas

Samenvatting

Het project van Eneco om een koudenet te realiseren onder de grond van de Rotterdamse Wilhelminapier bereikt een nieuwe fase met de overeenkomst om opnieuw twee prestigieuze woontorens te koelen met Maaswater. Het gaat om ‘Boston’ en ‘Seattle’, twee woontorens van 23 verdiepingen, in het midden op afbeelding hierboven. De bouw start deze zomer en de volledige oplevering is gepland in 2017. Het is een gezamenlijke ontwikkeling van Bouwfonds en Synchroon, samen verenigd in VOF Pier III.

Het eerste stukje koudenet is dan een feit, omdat de torens gekoeld zullen worden door de koudecentrale in het ernaast gelegen complex ‘New Orleans’’, met 45 verdiepingen de hoogste woontoren van Nederland. Hier bevindt zich ook de ondergrondse inlaat van het altijd koele Maaswater. Het gaat overigens niet om airconditioning, maar de woningen worden gekoeld door  een circuit van zuiver, koud water dat door de vloerverwarmingsleidingen stroomt. Dit gesloten circuit wordt gekoeld door Maaswater. De circuits zijn van elkaar gescheiden. Er loopt dus geen onhygiënisch Maaswater door de woningen.

Eneco koelt op de Wilhelminapier ook ‘De Rotterdam’ met Maaswater. Dit onlangs geopende kolossale gebouw, het grootste van Nederland, heeft daarvoor een eigen waterinlaat en een eigen koudecentrale. De capaciteit van deze centrale is vier keer zo hoog als die van ‘New Orleans’. Dit jaar hoopt Eneco -naast ‘Boston’ en ‘Seattle’- ook concrete stappen te zetten met twee andere grote gebouwen op de Wilhelminapier.

Door deze ontwikkelingen komt de realisatie van een ondergronds ringnet voor een koudenet met Maaswaterkoeling op de Wilhelminapier een belangrijke stap dichterbij. Een tiental gezichtsbepalende en prestigieuze gebouwen zullen dan via dat net van koude worden voorzien. Eneco zette de eerste stappen hiervoor ruim 5 jaar geleden al door het aanvragen van de benodigde vergunningen.

Maaswaterkoude is een zeer duurzame manier van koeling. Ten opzichte van conventionele koeling wordt 50% CO2 bespaard. ‘De Rotterdam’ en ‘New Orleans’ worden overigens vanaf eind 2014  door Eneco ook van duurzame warmte voorzien; door restwarmte vanuit de AVR-afvalcentrale in Rozenburg. Ook ‘Boston’ en ‘Seattle’ zullen op dit net worden aangesloten.