Amsterdam / Rotterdam,
12
mei
2015
|
19:00
Europe/Amsterdam

Havenbedrijf Amsterdam en Eneco pakken samen verduurzaming havengebied op

Strategische samenwerking getekend

Samenvatting

De energievoorziening verandert. Ecosystemen, decentrale opwekking en innovatie vereisen nieuwe vormen van samenwerking. Energiebedrijf Eneco en Havenbedrijf Amsterdam gaan dat doen door onderzoek, kennisuitbreiding en gezamenlijke projecten in het Amsterdamse havengebied. Hiervoor sloten beide organisaties vandaag een strategische samenwerking.

Het eerste concrete resultaat van deze samenwerking is de vestiging van het Eneco WindLab in het Westelijk Havengebied, vlakbij Ruigoord. Leerlingen van groep 7, 8 en brugklassers maken hier kennis met windmolens en windenergie. In het lab ontwerpen leerlingen een eigen windmolen; voeren er windproeven uit en nemen een kijkje in een echte windmolen die vlakbij staat. In het Westelijk Havengebied heeft Eneco negen molens van drie MW in bedrijf. Het WindLab is vanaf vandaag vier dagen per week open en de lessen zijn gratis te volgen. Scholen kunnen zich aanmelden door hier te klikken. Eerder stond het WindLab bij een windpark van Eneco in Etten-Leur. Hier werden in anderhalf jaar tijd bijna 4.000 leerlingen opgeleid tot ‘WindGids’.

Drijvende zonnepanelen
Komende zomer starten de twee partners met de aanleg van bijzondere verlichting op een stuk fietspad door het Atlaspark. De straatlantaarns hebben voor hun dynamische LED-lampen namelijk helemaal geen stroom meer nodig van het net. De elektriciteit komt enkel en alleen van nabij te plaatsen zonnepanelen en een kleine windmolen. Ze laden een batterij op en middels een eigen net -op gelijkspanning- worden de straatlantaarns van energie voorzien. Een volledig adaptief systeem en uniek in Nederland. Innovatief is ook dat de zonnepanelen met de zon mee bewegen en drijven op het water. Dat laatste is een nieuwe techniek die nog maar zelden is gebruikt en veel potentie heeft. In het pilotproject worden de mogelijkheden onderzocht, zodat het in de toekomst op grote schaal kan worden toegepast.

Energietransitie.
De samenwerking wordt aangegaan voor vijf jaar. In deze periode zullen beide partijen nader onderzoeken hoe zij hun gezamenlijk ambitie, de energietransitie in de Amsterdams haven, verder vorm kunnen geven in concrete projecten. Naast windenergie en zonnestroom spitst de samenwerking zich toe op deelgebieden energiebesparing, biomassa en energie-infrastructuur.