Rotterdam,
02
mei
2013
|
13:18
Europe/Amsterdam

Eneco realiseert warmte-koudeopslag voor International Criminal Court in Den Haag

Samenvatting

Eneco koelt en verwarmt het nieuw te bouwen International Criminal Court, ook wel Internationaal Strafhof genaamd, in Den Haag. Het energiebedrijf realiseert dit door het bouwen van één van de grootste warmte- en koudeopslagsystemen in Nederland. Uniek aan het project is dat de vier ondergrondse bronnen voor de opslag van het koude en warme water meer dan een kilometer van het gebouw liggen. Dit is nodig omdat het strafhof in een beschermd watergebied komt te staan.

  • Bronnen voor opslag liggen kilometer van het nieuwe Strafhof
  • Duurzame energie-installatie reduceert CO2-uitstoot met 45 procent

In de duinen, op het terrein van de voormalige Alexanderkazerne in Den Haag, wordt aan de hand van een ontwerp van het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen de komende jaren het onderkomen voor het International Criminal Court (ICC) gerealiseerd. Het ICC is een permanent hof voor het vervolgen van personen die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

Voor de huisvesting van deze internationale organisatie geldt een complex programma van eisen, waaronder strenge veiligheidsmaatregelen. Daarbij wilde de opdrachtgever samen met de gemeente Den Haag dat er een zeer duurzaam gebouw nabij de Noordzeekust zou verrijzen. In het ontwerp staan landschap en groen centraal. Het aangrenzende duinengebied wordt daarom rondom het gebouw doorgezet en is zichtbaar tussen de torens van het complex. “Geheel in de geest van dit groene ontwerp is gekozen voor warmte-koudeopslag (WKO). Verwarmen met gas was gewoon geen optie”, legt Jan-Paul Poldervaart, commercieel manager bij Eneco, uit. “WKO is een uiterst duurzame manier om een kantoorgebouw te verwarmen en koelen. De WKO in het ICC bespaart per jaar 430 ton CO2. Dat komt neer op een reductie van 45 procent ten opzichte van een conventionele installatie met gasketels voor verwarming en compressie koelmachines.”

Twee doubletten voor meer capaciteit
De gehele WKO-installatie is in staat om circa 60.000 m2 vloeroppervlakte van warmte en koude te voorzien. Het bouwconsortium start midden dit jaar en verwacht medio 2015 het gebouw, dat bestaat uit zes torens, op te leveren. “Het geeft Eneco ruim de tijd om twee doubletten, dat zijn vier bronnen, voor het opslaan van warm en koud water te boren”, licht Poldervaart toe. “Normaal werken we met één doublet, maar gezien de forse omvang van het complex en de gevraagde vermogens moesten we voor twee doubletten kiezen.”

Bronnen liggen ruim kilometer van Strafhof
Het nieuwe onderkomen van het Strafhof ligt midden in een beschermd watergebied van het Haagse waterbedrijf Dunea. Het is daarom niet toegestaan om de opslag onder het gebouw zelf te hebben. Bij een WKO is dat normaal wel het geval. Poldervaart: “We lossen dit probleem op door op een afstand van 1,1 kilometer de twee doubletten aan te leggen. Het is voor het eerst in Nederland dat dit gebeurt, dus uniek. Het leidingtracé van de bronnen naar het ICC zal nagenoeg geheel ondergronds geboord worden, zodat er vrijwel geen graafwerkzaamheden hoeven plaats te vinden.

Het tracé biedt de mogelijkheid om eventueel andere panden in de omgeving aan te sluiten.”
De installatie wordt zeer robuust, met extra zware pompen en voldoet aan strenge veiligheidswensen van ICC. Daarbij horen extra voorzieningen om de leveringszekerheid te garanderen. Poldervaart: “Voor noodsituaties kunnen twee gasgestookte ketels snel worden bijgeschakeld. Ook bij storingen kunnen deze ketels de warmtevraag overnemen.” Voor de koeling zijn er eveneens extra voorzieningen die bij uitval van de WKO zorgen voor voldoende koeling.

Risico WKO ligt bij Eneco
Eneco treedt in dit project zowel op als ontwikkelaar als exploitant van de WKO. Zij heeft het bedrijf Energie Totaal Projecten (ETP) opdracht gegeven de WKO te bouwen. “Eneco ontzorgt door het investerings- en exploitatierisico op zich te nemen”, zegt Poldervaart. “Na de ingebruikname dragen we 30 jaar de exploitatieverantwoordelijkheid. Het voordeel voor de gebruiker is leveringszekerheid en een stabiel en betaalbaar energietarief.”

Strafhof is als binnenhalen van de Olympische Spelen
Voor Eneco was het Strafhof niet alleen een technische uitdaging. Het verkrijgen van het prestigieuze project vergelijkt Poldervaart met het binnenhalen van de Olympische Spelen. “Technisch en financieel moest het perfect in elkaar zitten, maar er lag ook een juridische uitdaging. Onze opdrachtgever is een internationale partij die niet vanzelfsprekend onder nationale wetgeving valt. Zowel Eneco als ICC hebben veel energie in de contractering gestoken om tot een zorgvuldige maatwerk overeenkomst te komen.”

Een aantal feiten op een rij
- In het ICC komen zo’n 1.200 werkplekken; voornamelijk voor expats.
- De energievoorziening is geschikt om circa 60.000 m2 bruto vloeroppervlak te verwarmen en koelen.
- De installatie bestaat uit twee grote warmtepompsystemen (aangesloten op de WKO) en twee gasketels voor  
  piek- en noodsituaties.
- De WKO bestaat uit 2 doubletten (vier bronnen).
- De totale capaciteit is 180 m3 water per uur.
- De beoogde diepte van de bronnen is circa 240 meter.
- Het totale verwarmingsvermogen is 3.200 kWth (kiloWatt thermisch vermogen) en er staat voor 3.000 kWth aan
  koelcapaciteit opgesteld.
- De totale investering is meer dan 3 miljoen euro.
- Begin 2014 wordt gestart met de boorwerkzaamheden ten behoeve van de WKO.